Фелдшер ремонтира черкви и джамии

Премиерът Бойко Борисов връчва наградата на Атакан.


Религията не бива да разделя хората, казва Ислям Атакан от село Малиново, който е мюсюлманин по вяра и българин по душа

“Какви свестни хора - и аз между тях! Невероятно е, не мога да повярвам”, шепне просълзен Ислям Атакан преди награждаването му като достоен българин.

Възторгва се от добротворството на всички, смята, че са герои, защото спасявали човешки живот. “А аз нищо такова не съм направил”, казва 71-годишният мъж. Това, че събра пари, за да ремонтира джамията в родното си с. Малиново, а после се захвана с обновяване на църквата, според него не е кой знае какво. Дори и това, че от 1989 г. живее в Истанбул, но всяко лято е тук и мисли какво ново да направи за селото - то не било сравнимо с героизма на другите.

Неговата житейска философия е изградена върху абсолютната убеденост, че религията трябва да обединява, а не да дели хората.

“Често се питам: колко души са прочели Библията, защо вероучението не е задължителен предмет в училище? Само вярата може да ни спаси от духовна нищета - без значение дали в Христос, или в Аллах”, разпалено обяснява Атакан.

През живота си е упражнявал две професии: фелдшер и треньор по тенис на маса. При пристигането си в Турция преди 25 г. се наложило и екскурзовод да стане. А сега твърди, че е усвоил нова професия - ремонтира църкви и джамии.

Споделя, че мечтае да изгради музей в Малиново. Наумил си е да прави обществен съвет за възраждане на селото.

И докато се възхищаваше на достойните постъпки на другите, никой не разбра, че предния ден е помогнал за провеждането на турнир по тенис на маса в чест на празника на Ловеч. А след церемонията в София пък организира турнир по футбол за деца в Малиново. И че преди това е обходил турски бизнесмени, за да събере пари за спортни сакове, екипи и обувки на малките спортисти.

Така прави от няколко години - помага с каквото може. Защото е мюсюлманин по вяра, но българин по душа. 


Rated 0 By 0 Users.